/ Biography

Marko Lampisuo Artist Biography

Visual artist Marko Lampisuo was born in 1970 in Turku and now lives in Tampere, Finland. He received his B.F.A at Tampere Polytechnic School of Art and Media.

Lampisuo works with video and graphics. His work deals with changes – on copper plate or in video material in the content and meaning level. Environmental dystopias, personal experiences and comments on art history have turned into video installations and multiple prints. In his latest videos Lampisuo has shot, monitored and re-shot video material until the original scenery has turned into an abstract play of light and colour.

 

Kuvataiteilija Marko Lampisuon lyhyt biografia

Marko Lampisuo (s.1970 Turku) on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2003. Lampisuo asuu ja työskentelee Tampereella.

Marko Lampisuo poimii kuva-aiheet luonnosta tai perhepiiristä. Alkuperäinen, dokumentaarinen otos on yleensä vasta alkusysäys teokselle, joka saa lopullisen muotonsa käsityömäisten vaiheiden jälkeen.

Marko Lampisuon teoksissa poraudutaan kuvan ominaisuuksiin tavalla, jota voi luonnehtia arkeologiseksi. Erilaisten tallennusvälineiden muisti ja ihmisen muistot laskostuvat siirtäen huomion menneestä tulevaan. Usein työskentelyä rajaavat taiteilijan asettamat kaavat, joiden toisteisuus tuo aineistosta esiin sen rakenteessa piilevää kauneutta. Välineen ominaisuuksien venyttäminen vaikuttaa myös siihen, miten teokset ilmaisevat ajan kokemusta. Tekniikasta riippumatta Lampisuon teoksilla on kokeellinen ja elokuvallinen luonne.

 

Marko Lampisuo – taiteilijaelämänkerta

Kuvataiteilija Marko Lampisuo syntyi Turussa 1970. Hän asui lapsuutensa Ilpoisten ja Pallivahan kaupunginosissa ja kirjoitti ylioppilaaksi Tuureporin lukiosta 1989.

Lampisuon vanhemmat työskentelivät opettajina. Äiti Maija-Liisa opetti normaalikoulussa erikoistuen alaluokkien tietokoneavusteiseen opetukseen. Isä Juhani teki päivätyönsä ohella pitkän uran kuoroissa ja oopperassa. Hän lauloi Turun oopperassa useita merkittäviä päärooleja. Marko Lampisuon isosisko Miia on lääketieteen tohtori.

Kankaanpään Niinisalossa ja Haminan RUK:ssa suoritetun asepalveluksen jälkeen Marko Lampisuo muutti Lempäälään opiskelemaan piirtäjä-artesaaniksi Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Samalla linjalla opiskeli myös Lampisuon tuleva puoliso ja tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo.

Piirtäjäopiskelijoista muodostettu Rockyhtye Utu aloitti Ramones-punkin innoittamana, mutta jo ensiesiintyminen Lempäälän Manttaalitalolla 1992 sisälsi performatiivisia osuuksia. Sittemmin performanssiryhmän kokoonpanoksi on vakiintunut Marko Lampisuo, laulu, graafinen suunnittelija Teppo Jäntti, rummut, animaatiosuunnittelija Rani Salminen, kitara ja puuseppä Pasi Pohjanperä, basso. Utu on esiintynyt sekä Lampisuon videoteoksissa että grafiikoissa kuin myös erilaisissa taidetapahtumissa ja Salmisen perheen kesäfestivaaleilla Vehmaalla.

Lampisuon artesaanin päättötyö käsitteli painotuotteiden suunnittelua maalauksen ja kollaasin keinoin. Työharjoittelun hän suoritti tamperelaisessa Grafiikanpaja Himmelblaussa, jossa myös jatkoi opintojen jälkeen taidevedostajana vuodesta 1993 alkaen.

Lampisuon yhteistyö Himmelblaun kanssa on jatkunut kaksi vuosikymmentä. Hän on vedostanut kymmenien taiteilijakollegoiden teoksia ja avustanut heitä metalligrafiikan laattojen valmistuksessa. Näin kehittynyt tekninen virtuositeetti ja pajan tarjoamat puitteet ovat johdattaneet Lampisuota kehittämään omia ainutlaatuisia työtapojaan.

Vuosina 1993 – 1996 Lampisuo opiskeli Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa (TTVO) kuvataidetta. Yksi Lampisuon taiteellisen ilmaisun kannalta merkittävimmistä kursseista oli kuvataiteilija Charles Sandisonin vetämä installaatiokurssi. Lampisuon kuvataiteen päättötyö oli serigrafiaa ja videotaidetta yhdistänyt tilateos Tapahtumia luonnossa. Lopputyönohjaajana toimi kuvataiteilija Marja Kanervo.

Vuonna 1996 Lampisuo oli mukana perustamassa Rajataide ry:tä ja seuraavana vuonna Galleria Rajatilaa. Kymmenhenkinen perustajaryhmä koostui Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa ja Grafiikanpaja Himmelblaussa toisiinsa tutustuneista nuorista taiteilijoista ja taiteen ammattilaisista.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Lampisuo piti Galleria Rajatilassa 1997. Backstage-nimisessä kokonaisuudessa oli esillä digitaalisia vedoksia ja metalligrafiikkaa. Näyttelyn pääteos oli sataosainen, vaiheittain katoavaa esiintymislavaa kuvannut Se mitä tapahtuu. Backstage II oli esillä Turun Titanik-galleriassa, jolloin kokonaisuutta täydensi Ruisrock-aiheinen esiintymislavainstallaatio.

Lampisuon grafiikantöille tyypillistä on valokuvapohjaisen heliogravyyritekniikan ja kuparilaatan vaiheittaisen mekaanisen työstämisen yhdistäminen moniosaisiksi installaatioiksi. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi pitkänomainen teokset Kulttuurimaisema, Pimeyden tuleminen ja Valon tuleminen. Taidekeskus Retretissä oli kesällä 2003 esillä laaja Huonot maisemat -tilateos.

Vuonna 2003 Marko Lampisuo valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen AMK-koulutuksesta. Hän teki päättötyönään neljän videoteoksen kokonaisuuden nimeltä Musiikkivideotaideteoksia. Lopputyönohjaajana toimi elokuvaohjaaja Mika Taanila. Teoksista etenkin taidemaailmaa ja heavymusiikkia ironisesti kuvanneet Ansioluettelo ja Haluttiin olla pahoja ovat saaneet laajalti esityksiä suomalaista mediataidetta kansainvälisesti levittävän Av-arkin kautta.

Joulukuussa 2003 Ateenassa vietetyn residenssikuukauden myötä Lampisuo toteutti ensimmäisen päiväkirjamerkintöihin pohjautuneen videoteoksensa. Stereo-Ateena on ollut  esillä mm. yksityisnäyttelyissä Huittisten GalleriaK:ssa ja Tampereella Galleria Himmelblaussa sekä Helsingin Taidehallin Pieni taivas -näyttelyssä. Stereo-Ateena aloitti Lampisuon tuotannollisen yhteistyön puolisonsa kanssa ja äänisuunnitteluyhteistyön Taito Kantomaan kanssa.

Galleria Rajatilan yhteisö muodosti tärkeän ponnahdusalustan Lampisuon taiteilijuuteen. Oma näyttelytila, yhteiset näyttelyt ja tapahtumat mahdollistivat erilaisia taiteellisia ja toiminnallisia kokeiluja ja keskusteluja ja lisäsivät verkostoitumista. Lampisuo järjesti muun muassa Rajakivi-klubeja, joissa Utu esiintyi vakiovieraana. Vuonna 2006 hän oli ideoimassa ja toteuttamassa Rassuja eli Rajataide ry:n massiivisia kymmenvuotisjuhlataidemessuja Tampereen TR1-näyttelyhalliin.

Lampisuo valittiin mukaan suomalaisen videotaiteen kehittämisprojektiin nimeltä Itu. Projektissa Lampisuo toteutti toisen päiväkirjapohjaisen teoksensa, Poriutuminen, joka käsitteli kaupungin vaihdon aiheuttamaa elämänmuutosta.  Poriutuminen on ollut esillä 5-kanavaisena videoinstallaationa muun muassa Rauman taidemuseossa, MUU Galleriassa Helsingissä ja 3h+k galleriassa Porissa. Myös YLE TV1 ja Teema esittivät teoksen. Projektin tuotti Satakunnan taidetoimikunnan taiteen tuottamisen läänintaiteilijana toiminut Tuuli Penttinen-Lampisuo.

Omaelämänkerrallisen videotrilogian päätti vuonna 2008 valmistunut Eräänlainen puutarha, jossa Lampisuo pohtii isyyttään. Teemaan liittyy myös laaja grafiikantöiden kokonaisuus. Eräänlainen puutarha on ollut esillä muun muassa Honkahovissa Mäntässä, Lönnströmin taidemuseossa Raumalla, Rakennuskulttuuritalo Toivossa Porissa, Tampereen taidemuseossa ja Huuto-galleriassa Helsingissä.

Lapset Tiira ja Tyrni syntyivät vuosina 2006 ja 2009. Keväällä 2010 Lampisuo perheineen työskenteli Keuruun museon residenssissä Keski-Suomessa. Siellä syntyi ensimmäinen videokuvan kierrätykselle perustunut teos Kesäyö Tarhialla. Lampisuo on jatkanut saman tekniikan parissa ja työstää parhaillaan moniosaista videoteosta Maiseman loppu. Siinä toteutuu Lampisuon pitkäaikainen haave muusikkoyhteistyöstä, kun ääniraidan toteuttaa Jussi Lehtisalo. Maiseman loppu tulee esille Porin taidemuseon Mediapisteeseen syyskuussa 2012.

(TPL 2012)



2011 / markolampisuo.fi / Kallo Works